Herbebossing is Senegal - Global Grant

(Dienstag, 3. Oktober 2023 20:00 - 22:00) , Restaurant Oud Dommelhof, Toekomstlaan 7, 3910 Pelt, België
Webseite: https://www.ouddommelhof.be/
Referenten/innen:

  Jannik Rutten van Rc Antwerpen-Metropool  

Door de klimaatverstoring gaat er steeds meer en steeds sneller vruchtbare grond in Afrika verloren. In het bijzonder in de Sahel, de overgangszone tussen de Saharawoestijn in het noorden en het tropisch gebied van Centraal-Afrika, wint de woestijn in snel tempo terrein. In recente rapporten schatten de Verenigde Naties dat we nog ongeveer 30 jaar hebben voordat de schade onomkeerbaar is en de Sahel verloren is aan de woestijn. Dit is geen ver-van-mijn-bedshow want de gevolgen hiervan voelen we nu al heel concreet in België en Nederland. Voor onze kinderen en kleinkinderen is het echter nog niet te laat!

 

Om deze reden is Rotary Club Antwerpen-Metropool vorig jaar een Global Grant gestart voor de aanleg van ‘Rotary’s Climate Forest’ in het noorden van Senegal als onderdeel van de Great Green Wall. Met dit project nemen ze actief de leiding om van 2,5 miljoen m² verwoestijnde grond terug een vruchtbaar bos- en landbouwgebied te maken met een lokale bevolking die door dit project er terug bovenop kan komen. Het unieke aan dit project is gebeurt enkel  met enkel bomen en opleiding! Dit is helpen op een circulaire manier: de opbrengsten van de vruchtbare grond komen ten goede aan (voornamelijk) de vrouwen van de dorpen die hiermee hun eigen positie kunnen verbeteren en hun kinderen naar school kunnen sturen. Zo doorbreken het project  de vicieuze cirkel van generatiearmoede en maken we externe hulp overbodig. Dit is de droom van een Afrika waarin jonge mensen niet hoeven te emigreren om geluk te zoeken, maar waarin jongeren kunnen bouwen aan een toekomst in eigen land.

 

Jannik Rutten van Rotary Club Antwerpen komt dit project uit ons eigen district dat intussen wereldwijd gegaan is, toelichten. Een voorsmaakje via alvast via https://youtu.be/kB1qK_yBVxU