Vriend in de kijker : Gerard

Sunday, September 24, 2023

De 34ste Ambiorixprijs gaat dit jaar richting Hamont-Achel. Broer Ben en zus Sarah Spaas, de vijfde generatie van het familiebedrijf Spaas Kaarsen, mogen er een mooi plekje voor zoeken in hun bedrijf.

Gerard mag terecht fier zijn op deze erkenning. Een erkenning die niet alleen aangeeft welke prestatie Gerard heeft neergezet bij de uitbouw van het familiebedrijf, maar ook een teken is dat zijn kinderen met hetzelfde enthousiasme en kunde zijn levenswerk verderzetten 


Bron : HBVL  

Ambiorixprijs voor het familiebedrijf van Gerard Spaas

Ben en Sarah

Ben (straks 50) en Sarah Spaas zijn beiden voor de helft eigenaar van het familiebedrijf. “We zijn bijzonder trots dat we deze prestigieuze ondernemersprijs in ontvangst mogen nemen. We dragen hem met veel plezier op aan onze 350 medewerkers in onze vestigingen in Hamont-Achel en Stargard (Polen). Het is dankzij hun betrokkenheid en gedrevenheid dat we zijn uitgegroeid tot het bedrijf dat we vandaag zijn. Een échte erkenning voor hun harde werk. Het beeld zal een mooie plaats krijgen in ons bedrijf.

Vader en moeder

Ben en Sarah dragen de prijs ook op aan hun vader Gerard en moeder Paulette. “Ons vader heeft de moed gehad om te snoeien in de toenmalige aandeelhoudersboom met zijn 15 familiale takken. Dat heeft bloed en zweet, maar geen tranen gekost. Zij zijn erin geslaagd om die gevoelige en financieel zware operatie tot een goed einde te brengen en nog één tak over te houden, en toch de brede familie bij elkaar te houden. Dat is het fundament waarop wij hebben mogen verder bouwen.”

Huismerken

Het internationale familiebedrijf werd in 1853 opgericht in Hamont-Achel, toen nog als blekerij voor was. Dat werd later een fabrikant van kaarsen voor de kerken. 170 jaar later behoort de Limburgse kaarsenfabrikant tot de top 3 in Europa. Jaarlijks rollen er 1,5 miljard (!) kaarsen van de hooggeautomatiseerde productielijnen, of 9,5 miljoen theelichtjes per dag. Die kaarsen - een heel breed palet van theelichtjes tot geurkaarsen en outdoor kaarsen - worden zowel onder het eigen label Spaas als voor de huismerken van grote retailketens (private label) op de Europese markt gebracht in 40 landen. “En we zien opportuniteiten om nog verder te groeien,” maakt CEO Ben Spaas zich sterk. “Ons plan ligt klaar. Voor het eerst in onze bedrijfsgeschiedenis sluiten we overnames niet uit.”

Oordeel jury

“Een voorbeeld van een fantastisch familiebedrijf”, zegt juryvoorzitter professor Leo Sleuwaegen (KULeuven/Vlerick). “Ondanks de turbulente tijden met hogere prijzen voor energie en grondstoffen, en hogere loonkosten, blijft Spaas Kaarsen een sterk groeiende en rendabele onderneming. Het succes is toe te schrijven aan hun doorgedreven procesautomatisering, innovatie, kwaliteit van de producten en de bijzondere dienstverlening aan de klanten.”

De cijfers geven de juryvoorzitter gelijk. In het boekjaar 2018-2019 liet Spaas Kaarsen een omzet noteren van zo’n 70 miljoen euro. Het jaar 2022-2023 is afgesloten met een omzet van 140 miljoen euro. “Toegegeven, de coronacrisis heeft ons wel een boost gegeven”, zegt Sarah Spaas. “Iedereen wilde het toen binnen en buiten gezellig maken, en daar zijn kaarsen bijzonder geschikt voor. Het is voor ons wel kunst- en vliegwerk geweest om de vraag bij te houden.”

Familiewaarden

De jury is ook vol lof over de waarden die het familiebedrijf hoog in het vaandel draagt, en de bijzondere aandacht voor deugdelijk bestuur. “Dat is bij Spaas Kaarsen geen ijdel concept, maar een wezenlijk onderdeel van de werking van het bedrijf. Familiecharter, familieforum, aandelenovereenkomst en opleiding van de aankomende zesde generatie, het is bij Spaas allemaal aan boord”, stelt professor Sleuwaegen vast.

“Wij geloven rotsvast dat er altijd een toekomst zal zijn voor de kaars”, besluiten Ben en Sarah Spaas. “In deze digitale wereld zal er altijd nood zijn aan echte warmte en verbinding.” Beiden mogen maandagavond de award in ontvangst nemen tijdens de jaarvergadering van VKW in Hasselt.